خشونت علیه زنان در محیط کار: مصادیق و راه‌های مقابله با آن

خشونت علیه زنان در محیط کار

خشونت علیه زنان چیست؟

اصطلاح خشونت علیه زنان (VAW) به خشونت و / یا رفتارهای توهین آمیزی گفته می شود که عمدتا مردان، آنها را نسبت به زنان انجام می‌دهند و به خاطر جنسیت آنها چنین خشونت هایی صورت می گیرد. این رفتار ها شامل آزار جسمی، عاطفی، روانی ، جنسی و مالی است و  ریشه در نابرابری های سیستمی زنان دارد. این رفتارها ناشی از سوء استفاده از قدرت و برتری هستند و از آنها برای به اختیار گرفتن زنان استفاده می شود.

خشونت علیه زنان معمولا تجربه ای نیست که تنها یک مرتبه رخ دهد. این رفتار بیشتر اوقات تکرار می شود و مداوم است و امکان دارد که در آینده هم به دفعات اتفاق بیفتد.

امنیت برابر در محل کار بر روی انواعی از خشونت علیه زنان تمرکز دارد که به احتمال زیاد در محل کار رخ می دهند. این رفتارها شامل خشونت خانگی، تعقیب، آزار جنسی، تجاوز جنسی، هتک حرمت و خشونت های ناموسی می شود.

در زیر مثال‌هایی از خشونت علیه زنان در محیط کار را آورده‌ایم:

  • مشتری کارمند پشت دخل را تهدید به اعمال خشونت می کند.
  • دوست سابق یک کارمند در هنگام شیفت کاری بی وقفه با او تماس می گیرد و سر کار مزاحمش می شود.
  • کارمندی اخراج می شود و روز بعد با سلاحی به محل کار خود بر می گردد.
  • یکی از مشتریان رستوران از پیشخدمت خوشش می آید و به صورت غیر مستقیم پیشنهاد بی شرمانه ای به او می دهد.
  • بیمار به پرستار خود آسیب می زند.
  • با دریافت رونوشت طلاق، مردی به دفتر همسرش مراجعه می کند و او و چند نفر از همکارانش را به قتل می رساند.

اینها تنها چند نمونه از اقدامات گسترده ای است که در تعریف خشونت در محیط کار قرار می گیرند

خشونت علیه زنان در محیط کاراین رفتارها بر چه کسانی تاثیر می گذارند؟

(بدون در نظر گرفتن سن) گرایش جنسی، نژاد، سطح تحصیلات، فرهنگ و جمعیت شناسی اقتصادی-اجتماعی بر روی هر کدام از زنان فارغ از پیشینه شان تاثیر می گذارد.

هر کدام از زنان روحیات و هویت های متفاوتی برای خود دارند و به همین خاطر تجربه هر کدام از خشونت علیه زنان در محیط کار متفاوت است. به عنوان مثال:

  • زنان معلول به احتمال زیاد دو برابر بیشتر از زنان غیر معلول  خشونت خانگی و آزار جنسی را تجربه می کنند. به خصوص زمانی که فردی آسیب‌رسان مراقب آنها باشد.
  • زنان سیاه پوست و اقلیت ها معمولا برای دستیابی به حمایت های مهم با موانع دیگری رو به رو هستند. و آنها ممکن است به دلیل ترس از نژادپرستی تمایلی به کمک گرفتن از مراکز قانونی نداشته باشند.
  • معمولا احتمال کم تری وجود دارد که زنان مسن تر تجربه شان از خشونت خانگی را گزارش دهند..
  • زنان جوان تر بیشتر از بقیه مورد آزار و اذیت جنسی قرار می گیرند و به دلیل اینکه نمی خواهند سر کار احساس ناامنی بکنند معمولا آن را گزارش نمی دهند و فکر می کنند اگر چنین کاری کنند شغلشان در معرض خطر است.
حتما بخونید
خشونت خانگی: مصادیق خشونت در خانواده و نحوه مقابله آن
  • زنان ترنس در معرض خشونت عاطفی علیه ترنس‌ها وجود دارند و از آنجایی که فکر می کنند که با تعصب با آنها برخورد می شود یا اینکه حرف شان قابل درک نیست، معمولا این رفتارها را گزارش نمی دهند.
  • بارداری می تواند محرکی برای خشونت خانگی باشد.و یا اینکه خشونت فعلی ممکن است در دوران حاملگی و یا پس از زایمان بدتر شود.

خشونت در محیط کار

این رفتارها چقدر رایج هستند؟

  • خشونت علیه زنان در سطح بسیار وسیعی رخ می دهد. هر ساله سه میلیون زن در انگلیس آسیب می بینند.
  • از هر چهار زن در اسکاتلند یک نفردر طول زندگی خود خشونت خانگی را تجربه می کند.
  • بیش از نیمی (52٪) از زنانآزار و اذیت جنسی را تجربه کرده اند.  با رشد این ارقام، آمار به دو سوم زنان 18-24 ساله افزایش می یابد. این رفتارها ممکن است اظهار نظرهای ناخواسته جنسی یا تجاوزهای جنسی فجیع باشند.
  • تحقیقات نشان داد که 70٪ از زنان در اسکاتلندآزار جنسی را دیده یا تجربه کرده اند.
  • در نظرسنجی آزمایشی امنیت برابر در محل کار، سه چهارم (75٪) پاسخ دهندگان در 12 ماه گذشته آزار جنسی را تجربه کرده اند یا شاهد آن بوده اند.

پ.ن:‌ آماری از میزان خشونت علیه زنان در محیط کار در ایران وجود ندارد. با این وجود، به گفته معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در سال ۱۳۹۹، آمار خشونت علیه زنان در ایران به نسبت دیگر کشورها کمتر است.

این رفتارها چه تاثیری بر تجربه زنان در محل کار دارد؟

خشونت علیه زنان تأثیر بسزایی بر توانایی زنان برای انجام کار خود دارد و قربانیان معمولا در محل کار یا اطراف آن مورد  هدف بقیه قرار می گیرند. بسیاری از زنان گزارش داده اند که  در اثر خشونت علیه زنان دچار آسیب روحی، استرس، اضطراب و افسردگی شده اند و به سختی در محل کار از آنها حمایت می شود. خشونت علیه زنان همچنین می تواند بر تحمل قربانیانی که همکار مرد دارند هم تاثیر بگذارد؛ به ویژه در شرایطی که  بین جنسیت یا قدرت تعادلی وجود ندارد.

خشونت خانگی

هزینه

  • برآورد هزینه اجتماعی از بین رفتن بهره وری کوتاه مدت ناشی از خشونت 730 دلار برای هر قربانی ، یا 110 میلیارد دلار (معادل ۲۷۵۰ تریلیارد تومان!) برای طول زندگی تمام قربانیان است. این مبالغ مربوط به سال 2016 در آمریکا است.
  • تأثیرات برآورد شده بلند مدت، حتی سرسام آورتر هستند. گردآورندگان همین نظرسنجی در سال 2014 اظهار داشتند که هزینه مادام العمر خشونت خانگی توسط همسر 1.3 تریلیون دلار است و (37٪) کاهش بهره وری در میان قربانیان مشاهده می شود.

خشونت جنسی

هزینه

  • تجاوز جنسی و آزار جنسی دومین بالاترین برآورد هزینه های ملموس (41247 دلار به ازای هر تجاوز جنسی / آزار جنسی) و ناملموس (199،642 دلار به ازای هر تجاوز جنسی / آزار جنسی) مربوط به بزه دیدگی، هزینه های سیستم عدالت کیفری و هزینه های شغلی در سال 2008 دلار آمریکا را به خود اختصاص داده است. در سال 2020 ، هزینه شخصی و اجتماعی در مجموع 288،432.86 (بالغ بر ۷ میلیارد تومان) برای هر قربانی تخمین زده شد.

تعقیب (دید زدن)

تعقیب (دید زدن) رایج ترین نوع سوء استفاده در محل کار است. این امر ایمنی جسمی کارگران، همکاران و مشتریان / مشتریان را به خطر می اندازد و می تواند منجر به خسارت به دارایی شود و بر بهره وری و روحیه تأثیر منفی بگذارد. علاوه بر این، اگر کارمندی از زمان کار و منابع خود برای این کار استفاده کند، پای کارفرمایان هم به قضیه باز می شود و آنها هم مسئول خواهند بود. تعقیب (دید زدن) می‌تواند منجر به افزایشِ خطر مرگ و میر برای افرادی که آن را تجربه کردهاند شود.

هزینه

  • 8٪ از قربانیان، گزارش داده اند که این کار باعث از دست دادن هزار دلار از درآمد آنها شده است و هشت درصد هم گزارش داده اند که این کار منجر به از دست رفتن پنج هزار دلار از درآمد آنها شده است.
  • علاوه بر درآمد از دست رفته، از هر 10 نفر از قربانیان، حدود سه نفر از جیب خود را برای کارهایی مانند حق الوکاله، خسارت به اموال، هزینه های نگهداری از کودک، هزینه های جابجایی یا تغییر شماره تلفن خرج کرده اند تا جلوی تعقیب کنندگان و مزاحمان را بگیرند.
  • علاوه بر این، هزینه های بهداشت روان برای قربانیان تعقیب شریک زندگی 690 دلار یا 1.177.20 دلار در سال 2020 بود.

چرا خشونت علیه زنان در محیط کار کمتر گزارش می شود؟

  • اکثر زنان از ترس اینکه کسی حرف آنها را باور نکند یا ترس از اینکه مورد قضاوت قرار بگیرند یا با اعتقاد به اینکه هیچ تغییری بوجود نخواهد آمد، خشونت علیه خود را گزارش نمی کنند. همچنین، امکان دارد که دلیل عدم گزارش آنها ندانستن راه و روش انجام این کار باشد و یا اینکه مطمئن نیستند که باید به چه کسی گزارش دهند یا اینکه نمی دانند آیا گزارش محرمانه باقی خواهد ماند یا نه.
  • برخی از قربانیان متاسفانه به دلیل طبیعی بودن خشونت علیه زنان قادر به تشخیص تجربه خود نیستند و مطمئن نیستند که آیا این تجربه واقعا خشونت بوده است یا خیر؟
  • پژوهش در مورد تجربه آزار و اذیت جنسی در محل کار احتمالاً  به آن اندازه که باید گزارش نمی شود؛ زیرا اکثر زنان هرگز آن را گزارش نمی کنند. آنها ترس از سرزنش شدن دارند و اعتمادی هم به روش های شکایت ندارند.

پیشگیری از خشونت در محیط کار

اگر فرد مورد خشونت واقع شده هستید…

راه‌های متفاوتی برای پیشگیری از خشونت در محل کار وجود دارد. احتمالا بهترین راه، در میان گذاشتن مشکل با مدیر بالا دست شما است. اگر مدیر بالا دست شما مرد است و نمی‌توانید با وی مشکل را در میان بگذارید، می‌توانید به مدیر بالا دست خانمی خشونت را گزارش کنید. به یاد داشته باشید که بسیار بهتر است که از مدارکی از خشونت (مثل صدا یا ویدیو یا عکس) داشته باشید (نداشتن این مدارک لزوما به معنای انتخاب عدم گزارش نیست.).

همچنین می‌توانید مشکل را با مشورت با یک وکیل پیگیری کنید تا راه‌های قانونی را به شما نشان دهد.

تماس با پلیس یا شماره تلفن ۱۲۳ نیز می‌تواند یک راه دیگر باشد.

علاوه‌برآن همواره بهتر است که باید از حق و حقوق قانونی خود به عنوان یه کارمند آگاه باشید.

حتما بخونید
۳ قدم برای پیشگیری از خشونت خانگی

اگر مدیر شرکت یا مسئول منابع انسانی هستید…

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، روش‌های گوناگونی برای مدیریت و پیشگیری از این نوع جرایم و خشونت‌ها می‌باشد. از سامانه سوت‌زن دیجی‌کالا گرفته تا قراردادن دکمه زنگ برای مواقع اضطراری برای کارکنان. علاوه‌براین نوع تدارکات، می‌توانید به برگزاری دوره‌های آموزشی لازم برای کارکنان خود بپردازید. فراموش نکنید که خشونت در محیط کار نه تنها برای شما بار حقوقی دارد، بلکه در صورت اتفاق باعث کاهش بهره‌وری نیروی کار شما می‌شود.

نتیجه

می‌توان گفت که خشونت علیه زنان در محیط کار مسئله دور از ذهنی نیست. بنابراین هرکس باید با روش‌های پیشگیری و مقابله با آن، حمایت از فرد مورد خشونت واقع شده و نحوه مقابله با خشونت آشنا شود. اگر تجربه‌ای از خشونت در محل کار دارید می‌توانید آن را از طریق بخش کامنت‌ها با دیگر خوانندگان این مقاله به اشتراک گذارید (اطلاعات نام و ایمیل شما نزد ما محفوظ می‌ماند؛ علاوه‌برآن می‌توانید به طور ناشناس اقدام به اشتراک تجربه خود کنید.).

پست‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

18 − پنج =

فهرست